
W dniach 16-23.10.2014r. nasza szkoła włączyła się w ogólnopolską kampanię zainicjowaną przez Fundacje Dobre Życie pod hasłem ,,Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014r". Naszym celem było propagowanie zdrowego stylu życia także zapoznanie z tradycyjnymi metodami wypieku chleba. Podjęliśmy wiele działań angażujących przede wszystkim młodzież gimnazjum.
Tydzień rozpoczęliśmy od wycieczki do piekarni w Przybysławicach. Dodatkowo grupa młodzieży odbyła wycieczkę do piekarni w Wierzchosławicach, gdzie nakręciła reportaż na temat wypieku chleba. Kolejna grupa uczniów zorganizowała dla przedszkolaków i klas młodszych szkoły podstawowej prezentację ,, Od ziarenka do bochenka", a także pokaz pieczenia chleba na zakwasie. Zaproszone panie z Koła Gospodyń z Radłowa pokazały i omówiły narzędzia używane dawniej przy wypieku chleba. Dzieci wzięły udział w konkursie plastycznym na temat zdrowego odżywiania a także quizie tematycznym. W ciągu tego tygodnia odbyło się wiele rozgrywek sportowych.
W dniu 22.10.2014r. uroczyście podsumowaliśmy tydzień ,, Dobrego chleba". W tym dniu nie brakowało atrakcji. Uczniowie przedstawili informacje na temat właściwości odżywczych chleba na zakwasie, a także zaprezentowali na bardzo wysokim poziomie przygotowane przez siebie prezentacje multimedialne. Wesołym akcentem był skecz ,,Gość w dom chleb na stół" napisany specjalnie na tą okazję. Pani Lucyna Zych podzieliła się swoją wiedzą na temat pieczenia domowego chleba. Zaproszony Pan Stanisław Domarecki opowiedział o dawnych zwyczajach pieczenia wiejskiego chleba. Pokazał uczniom przyrządy do tego służące m.in.; żarna, dzieże, korce, miski, łopatę, pociosek, cepy. Wspólna degustacja zdrowego chleba dopełniła całości. Mamy nadzieje, że cel osiągnęliśmy i ten dzień zapadnie wielu osobom w pamięci. |